3.1. De Relative Strength Index (RSI) als instapsignaal

Wat betekent 'Relative Strength Index' - RSI ?

De RSI is een technische momentum indicator die de kracht vergelijkt van de laatste koersstijgingen met de laatste koersdalingen in een poging om de overgekochte en oververkochte zones te bepalen van het aandeel.

Deze wordt op de volgende manier berekend :

Zoals u kunt zien op de grafiek hieronder beweegt de RSI zich tussen de 0 en de 100. Het aandeel heet overgekocht wanneer de RSI de 70-lijn nadert, dit betekent dat onze positie is overgewaardeerd en we een neerwaartste beweging kunnen verwachten. 

Omgekeerd, wanneer de RSI de 30-lijn nadert kan dit een indicatie zijn dat het aandeel oververkocht is en deze stilaan wordt ondergewaardeerd.

Kijk eens naar onderstaande grafiek. Wanneer de RSI indicator onder de 30-lijn gaat betekent dit dat AstraZeneca is oververkocht. Wanneer de RSI-indicator weer opwaarts de 30-lijn snijdt dan mogen we ons aan een korte opwaartse swing (beweging) verwachten.

Wanneer de RSI indicator zich boven de 70-lijn bevindt kennen we een overgekochte situatie tot deze weer neerwaarts de 70-lijn kruist wat ons dan een goed verkoopsignaal geeft. 

De RSI geeft ons goeie tradingsignalen maar deze zijn echter 'zeldzaam'. 

Beleggers hebben daarom de 'Dynamic RSI' ontwikkeld.

Swing trading boeit u?

 Actief traden spreekt u aan? Deze strategie en de indicatoren wil u in realtime toepassen? Dat kan!

Download hier het NanoTrader tradingplatform van WH Selfinvest en handel in CFD's op aandelen, indexen en grondstoffen. Gratis op proef gedurende 2 weken.